top of page
Handmade_whte_paper_texture_edited.jpg
Vergisten
notitiebladje.png
plakband.png
plakband.png

1,5 l mineraalwater

18 gr kamillethee

sap van 1 citroenen

150 gr rietsuiker

gist


Kamillebier

Kamillebloempjes zijn heerlijk om thee van te maken uiteraard, maar heb je al geprobeerd om deze thee te vergisten zodat je een kamillebier krijgt? Het alcoholgehalte kan je zelf bepalen door het toevoegen van de gist. Afhankelijk van welke gist je toevoegd kan je zelf bepalen hoe sterk het bier wordt.

Aan de slag

  • Breng het water aan de kook en voeg de gedroogde kamillebloemen (Kamillethee) toe. Laat het rond de 5 a 10min trekken. Zeef de thee en giet hem met een trechter in een 2 l vergistingsfles.

  • Voeg nu je suiker toe en meng/schudt goed tot de suiker is opgelost. Schud verschillende keren zodat je voldoende lucht toevoegt aan het mengsel. De gist heeft namelijk zuurstof nodig om zich te vermenigvuldigen.

  • Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan de kamillethee.

  • Voeg mineraalwater toe. Je kan ook kraanwater gebruiken maar dan moet je het water eerst gedurende minstens 12u laten luchten. Er zit namelijk chloor in het kraanwater wat nefast is voor bacteriën en schimmels. Wat voor kraantjeswater uiteraard gewenst is. Maar wij willen de thee juist laten vergisten waardoor deze eigenschap niet echt gewenst is.  


    Vul tot aan de kromming in de fles, je kan hoger vullen maar laat voldoende plek vrij om de schuim/bubbels van de gist plaats te geven.


  • Plaats een kurk met een waterslot op de vergistingsfles. Hierdoor kan het gas ontsnappen zodat de druk niet te hoog wordt maar kan er geen nieuwe lucht toegevoegd worden waardoor er ongewenste schimmels kunnen groeien. Het koolzuurgas dat ontstaat vormt een soort van beschermlaagje waardoor schimmels weinig kans maken.

  • Laat het geheel gedurende een 2tal weken vergisten/ fermenteren op een warme plek (minimum 25°C). Er zouden na een paar dagen bubbels moeten verschijnen in het waterslot. Gebeurt dit niet, dan kunnen er enkele dingen nog niet helemaal ok zijn. Kijk na of de afsluiting luchtdicht is, dat er nergens anders gas kan ontsnappen dan via het waterslot. Misschien fermenteert het wel maar ontsnapt hzt koolstofgas langs een andere weg. Daarna controleer je of de plek niet te warm of te koud is. De gist heeft bepaalde omstandigheden nodig om zich te vermenigvuldigen en vervolgens suikers om te zetten. Als de thee/wort te koud is werkt de gist niet of niet snel genoeg. (om er zeker van te zijn dat de thee warm genoeg is en om het te beschermen tegen tocht, wikkel ik de vergistingsfles in een deken of zet ik het in een kartonnen doos.)

  • Hou de bubbels in het oog. Van zodra deze gestopt zijn laat je het nog 2 dagen staan. Schep eventuele gistresten van het oppervlak. Schenk het bier met een sifon in een steriele fles en voeg ½ theelepel suiker toe voor u deze afsluit. Bewaar het bier 2 dagen nog op een warme donkere plek voor een 2de fermentatie op fles.   

  • Koel het bier voor je hem drinkt.

Variaties

Tips

Je kan verschillende soorten gist gebruiken; gingerbug, bakkersgist, biergist, cidergist, champagnegist,...

Indien je de gehele plant gebruikt krijg je meer bitter bier. Indien je enkel de bloemen gebruikt is het bier zoeter.

bottom of page