top of page
Handmade_whte_paper_texture_edited.jpg
fermenteren
notitiebladje.png
plakband.png
plakband.png

20 gr (water)kefirkorrels

40 gr lichtbruine biologische suiker

2 schijfjes citroen

1 gedroogde vijg/fruit

1L mineraalwater

Basis Kefir

Kefir is een gefermenteerde, probiotische drank op basis van melk of water. Deze versie is op basis van water, heeft een friszure smaak en is licht sprankelend door het koolzuur. Voor het maken van kefir worden kefirkorrels toegevoegd. Dat zijn geen echte korrels, maar een combinatie van bacteriën en gisten. Ze lijken een beetje op kristallen. Het is een lekker en gezonder alternatief voor de zeemzoete limonades.

Aan de slag

  • Doe de kefirkorrels in een schone weckpot van 1.5 a 2L.

  • Voeg de lichtbruine suiker, de schijfjes citroen, de in 2 gesneden vijgen toe.

  • Schenk het water er al roerend bij. Gebruik water uit een fles of nog beter gebruik water uit de kraan maar laat deze eerst gedurende 12u "verluchten" . Er zit namelijk een heel kleine hoeveelheid chloor in kraantjes water. Niet schadelijk voor de gezondheid maar juist om het water steriel te maken en bestand tegen bacteriegroei. Maar laat dat nu net zijn wat we met fermenteren willen bereiken. Nl de goeie azijnzuurbacteriën laten groeien zodat deze de suikers omzetten in azijnzuur en koolzuurgas. Sluit de pot luchtdicht af (of dek hem met een neteldoek en elastiek af).

  • Laat de dank 24 tot 48uur in de pot op een donkere, warme plek (22-26°C) fermenteren.

  • Indien je pot luchtdicht afsluit laat regelmatig de druk eraf.

  • De korrels moeten dansen en het fruit moet komen bovendrijven door het koolzuurgas.

  • Proef regelmatig met een rietje. Steek een proper rietje in de vloeistof - sluit de opening achteraan het rietje af met de duim en haal het uit de vloeistof- nu zou er een kleine hoeveelheid vloeristof in je rietje moeten blijven steken. Deze kan je dan in een glaasje doen door je duim lost te laten.

  • Hoe langer je laat fermenteren, hoe minder zoet hij wordt gezien de suikers worden “opgegeten” door de bacteriën in de korrels.

  • Haal fruit uit de kefir en zeef via een trechter in een fles en sluit luchtdicht af.

  • Je kan hem nu zo op kamertemperatuur drinken, in de koelkast plaatsen of een 2de fermentatie geven indien je meer belletjes wenst.

  • Laat de fles max 24u staan op kamertemperatuur. Let erop dat de druk niet te hoog wordt en laat regelmatig de druk eraf.

Variaties

Tips

Als je basis kefir onder de knie hebt kan je eenvoudig smaken variëren door ander fruit/kruiden toe te voegen bij de eerste fermentatie of gebruik water met een smaakje (thee bv.)

Om de 2 dagen kan je nieuwe verse kefir maken. Indien het wat te snel gaat of als je op vakantie gaat kan je vers suikerwater maken en de kefitkorrels in het suikerwater in de koelkast plaatsen. Zo gaan de korrels in rust en gaat het zo snel niet. Als het echt goed loopt zullen de kefirkorrels snel aangroeien en kan je ze uitdelen aan vrienden en familie.

bottom of page